Tuesday, 21 June 2011

Diarrhoea make me PAIN!!!

Assalamualaikum..

Semalam kali kdua aku menghidapi diarrhoea atau dipanggil cirit birit.. Tak tau la ape yg aku mkn smpai gitu jadinya.. Mkn roti john kot mlm td.. Aiyokk! Naye siotttt..

Alkisahnye mlm tadi... Punya la skt perut, skt belakang, n finally mama bawa aku ke klinik 24jam.. Hampir jam 12 mlm lak tuh.. eish... x sanggup! dan x pasal2 x g kerja pun ri ni,, Berehat serehat2nya di rumah.. hehe..

X moh la bebel pnjg2, cuma nk share some info to all of u.. hehe =)

Ok, organisma yg menyebabkan cirit birit berlaku melalui makanan atau minuman yg tercemar. Dianggarkan sebanyak 4000 kes cirit birit di seluruh dunia pd thn 1996 yg menyebabkan 2.5 juta kematian. Terkejut aku baca info ni.. Bahaya gak kan cirit birit ni.

Apakah itu cirit birit?? Ia didefinasikan sebagai najis yg lembut atau berair yg lebih kerap dan banyak dari biasa. Tanda2 anda mengalami cirit birit ialah:

  • sakit dan kekejangan perut
  • loya dan muntah
  • keletihan
  • demam
Apakah yg harus dilakukan sekiranya mengalami cirit birit??
  • minum banyak air
  • elakkan makanan yg keras dan berminyak
  • elakkan produk tenusu, berlemak, serat tinggi, dan mengandungi bahan pengawet yg tinggi
  • elakkan minuman berkafein dan alcohol
Cara2 mencegah jangkitan cirit birit:
  1. Cuci tangan sebelum makan
  2. Makan makanan yg masih panas yg disediakan dan dimasak dgn betul 
  3. Elakkan memakan buah2an atau sayur2an yg belum dibasuh dan juga daging mentah
  4. Elakkan memakan ubat yg anda alah
  5. Berehat la di rumah ketika cirit birit
Kawan2, sampai ni jela info yg dpt sy kongsikan dgn kalian.. Jaga kesihatan ok! Jgn kne diarrhoea mcm saya... X larat nk lyn skit cmnih! huhu.. Salam

Sunday, 19 June 2011

Kau Sahabatku..

Assalamualaikum kalian..

Ape yg korg phm ttg sahabat? Bagi aku sahabat ialah seorg teman yg akan bersama kita ketika ssh dan senang.. Yg akan sntiasa menyokong kte tanpe bermuka dua..

Aku mungkin tidak dilahirkn utk mnjadi seorang sahabat yg terbaik utk kamu, yg akan sentiasa ada utk kamu, yg mmpu menyewakan bahuku utk kamu tangisi.. tetapi aku hanya mmpu menyewakan telingaku utk mendengar stiap bait2 kate yg kluar dr mulut kamu, yg mmpu menenangkan sedikit sbnyak hati kamu, yg mmpu mmberi kamu kekuatan dr kata2 ku,,

Sahabat, aku juga pernah bercinta dan jg kecewa kerana cinta.. Aku amat sedih bila kau sahabatku terlalu lemah menghadapi dugaan Allah ini.. Bertambah sedih bila aku ktahui insan yg mlukai hati kamu adalah sahabat ku jua,, Kau sahabatku, dia juga sahabatku.. Siapa yg harus aku nasihat dan siapa yg harus aku mrh? Kamu berdua sahabatku.. Yg ada utk aku x kira ape..

Sahabat, ketahuilah yg aku sgt membenci utk mndgr tangisan kamu, tangisan yg dikeluarkan krna seorang lelaki.. Dan kepada kau lelaki, tergamak kau merahsiakn semuanya dr pengetahuan sahabatku.. tidakkah kau sedar yg kau dan dia adalah sahabatku?? Kejam sgtkah hati kau utk mengakui semua itu?? Air mata yg kau tangiskan itu sgt2 menunjukkan kelemahanmu sshabat! Ikhlas dr hatiku ini, dgr lah.. Bangkitlah sahabat!!! Tanam la sedikit keegoanmu kpd lelaki.. Tunjukkan yg kau mmpu kuat! mampu hadapi dugaan ini tanpe setitis pun air mata!! Aku tau kau bole! Tapi kau terlalu ikutkan hati! Sahabat, aku syg kau!!

Sampai hari ini pun aku masih belum mmpu meluangkan masaku utk bersama kamu, menyewakan bahuku utk kau tangisi... Tetapi aku akan sentiasa menyewakan telingaku.. Carilah aku x kira bila pun.. Asalkan kau bahagia tanpe air mata mu sahabat..

Kepada kau lelaki, hubungi la aku dan jelaskan semuanya.. Kerana aku tidak mahu membenci sahabatku sendiri sebelum aku dgr sendiri penjelasan kau..

Salam sahabat.. ~

Tuesday, 14 June 2011

My New Experiences!!

Assalamualaikum teman2.. =) Bertemu lagi!!

Beberapa hari nih aku agak menyepi dr my blog nih.. Sebabnya dh start kerja.. hehe.. Nk tau kerja ape? huk3.. Jadi part time bahagian F&B at Hotel Sri Malaysia Melaka..

At first sgt la cuak nk g kerja.. rase tkt je.. Pdhal kerja yg aku pilih ni berkaitan dgn class serving aku time part 4 dulu.. Zaman2 blaja kt UiTM Terengganu dulu tuh.. hehe.. Tapi atas kate2 smgt yg x pnh sudah dr my family, n kamu, finally aku mlgkah kn kaki ke tmpt tersebut.. huhu

Seronok!!! Itulah kata2 yg terlintas di hati saat pertama bekerja di situ.. Mcm pepatah kate, x knl maka x cinta.. Tapi aku ni bila dh knl, terlebih cinta lak.. ops! haha..

Aku nk kongsi sikit sebanyak pengalaman aku bekerja kt hotel.. Saje suka2.. hehe,. Aku bkrja di dlm F&B department,, jd waitress.. Kerja aku x la senang, dan x la ssh.. Penat tu mmg ye.. Mana ada krje x pnt kn.. huhu..

Aku slma ni dgr je kwn2 aku ckp ada function kt hotel time diorg kerja.. Skrg ni aku dpt mrsai mcm mane kerja ketika ada function.. Best3!! 1st day je aku masuk, supervisor gtau mlm tuh ada function 90 packs.. Agak trkejut sbb x pnh lg alami.. Bila kerja punya kerja, aku dh fhm selok belok kerje hotel nih.. Bila ada function, aku x rase tkt, tp aku rase suka sbb mcm2 org kita akan jmpe.. n bermcm2 pengalaman jg la aku dpt belajar..

Time 1st time function tu, sumenye cina tp x pasti dr mane.. diorg baik2.. x sombong.. sbb tu sy sokong 1 Malaysia!! Wahh berkobar2.. hehe.. Kalau ada function, kita kne siap2 setting meja b4 tiba masanye.. Time diorg mkn, kita kne ada sekitar restaurant tuh, clearkn plate diorg bila dh sudah mkn, refill air diorg.. cmtuh la.. Kalau breakfast, setting table mesti ada napkin.. haaaaa ckp psl napkin br aku trigt nk cerita.. nk tau ape dia?? cecite2.. hehe

Hr nih kne setting table guna napkin.. Yg plg senang la kne wat shape 'bishop'.. mcm tengkolok tuh.. btol ke tengkolok? errr... huhu.. Tp yg plg x leh blah, aku lupa cara lipatan napkin tu! cis!! X igt lgsg cmane nk wat.. last2, kwn aku dlm tuh yg tunjukkn smula cmane nk wat..Then aku dh buleh wat dgn pantasnye.. hehe..

Ape lg nk cite? byk sgt nk cite smpai xtau nk cite yg mane,, huhu.. Tu jela wat masa nih,, Nk kne tido nih, esok kerja pagi.. Tiap2 hari kerja 10 jam.. kalau x larat sgt br krje 9 jam.. x pnh krje 8 jam.. tp papepn syiokkkkk sgtt!!! hehe.. Esok n lusa ada function dr MBMB n Petronas.. X la byk, 80 packs jew.. hehe..

Eish stop!!! Smbg lg plak aku ni... Ok la, selamat maju jaya kwn2.. Jgn lupa "Teruskan Usaha, Tingkatkn Kejayaan",.., Blupp Blupp...

Adios! Assalamualaikum.. =)

Wednesday, 8 June 2011

Lelaki Ini

Assalamualaikum..

Wah3 tajuk!! Mcm tajuk lagu Anuar Zain jew! haha.. Tapi di sini sy bknnya nk ckp psl lagu Anuar Zain atau nk tulis liriknya di sini.. Tetapi sy berminat nk berkongsi pd kwn2 ttg lelaki..

Adat la tu, sy seorang pempuan, hati dan perasaan sy sudah tentu la berminat kpd lelaki kn? x kn nk minat kt pempuan jgk.. xde style la! haha..

Sy nih zaman sekolah dulu rajin sgt follow majalah Remaja.. Every month mesti setia membeli majalah ni.. tp guna duit mama la.. hehe.. Tapi skrg lama x bli n baca mjlah ni.. Bknnya sy ni kedekut ke, pemalas nk baca ke, atau sbb sy bkn remaja ke, huk3.. tapi sbb waktu yg pack smpai x sempat nk bc.. wahh gituh! mcm PM plak bz nye,, hehe..

1 hari tgh mkn2 kt kedai bersama mama, kebetulan kedai mkn tu bersebelahan dgn kedai buku.. Tetiba terbuka keinginan nk membeli majalah ni.. Sy x moh la taip pnjg2 bende yg mengarut sbb tujuan utama sy nk berkongsi mengenai 'Lelaki Ini'.. Inilah serba sedikit info yg sy dpt dr majalah tersebut.. Ok jom smbg kt bwh!..

Terdapat beberapa perkara tentang lelaki yg kita perlu tau:
1) Lelaki boleh menyukai kamu dalam seminit dan dia juga boleh melupakanmu hanya dgn sekelip mata saje.
2) Lelaki lazimnya akan bercakap mengenai hal2 seperti bola sepak, kereta, atau gajet terkini.
3) Antara aset lelaki yg paling popular di kalangan gadis ialah dada, lengan, mata, rambut, dan wajahnya. wow!! haha
4) 41% lelaki mengakui cukup memberi fokus terhadap kebersihan asas, memastikan rambut terurus serta mengutamakan kebersihan kulit wajah..
5) Kajian kesihatan membuktikan bahawa kandungan lemak di bahagian perut merupakan faktor mengapa golongan lelaki khasnya mengalami masalah jantung yg kronik.

Selain dari itu, bagi lelaki yg inginkan bentuk perut seksi, setiap kali bgn tido, lakukan senaman sit up sebanyak 20 kali.. huhu..

Apabila kamu mendapati lelaki melemparkan senyuman dgn kerut2 di pinggir bahagian luar mata, lelaki tersebut bersungguh2 dan mmg berasa senang tanpe berpura2 dgn kamu. Senyuman lelaki juga menghasilkan 'endorphin' dlm otak yg mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi. Kajian menunjukkan individu yg ketawa 100 kali dlm tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovascular sama seperti bersenam 10 minit. Tapi kn kwn2, jgn la tetiba kita gelak sorg2 bagai nk rak.. rase2 ape org fikir? haaaa.. hehe..

Ok la, diharap info ni dpt memberi manfaat pd kita semua tak kira lelaki atau perempuan.. Adios!

P/S: Senyum... Tak perlu kata apa2.. hehe.. =)

Materialistik..

Assalamualaikum..

Materialistik.. Knp tajuk nih yg sy pilih? Adakah krna sy seorg materialistik? Pernah x kwn2 mengenali dgn org yg materialistik? Apa pula pandangan anda?


Ok, apa yg sy lihat, zaman skrg nih majoriti org mementingkn materialistik.. dh tntu la kn? huhu.. Pd pendapat sy sndri, materialistik membawa maksud gila material.. Mementingkn material utk kegunaan dri, x kira secara baik atau mengambil kesempatan terhadap org lain, dan materialistik nih terbahagi kpd 2 jenis.. 1st, materialistik yg sgt taksub dgn material di sekelilingnya, dan yg kduanya, materialistik kerana keperluan diri atas usahanya sendiri.

Kita acap kali dgr org berkata, " Aku x suka la pempuan tu, materialistik!". Tapi sebelum kita bercakap bgitu, dpt kah kita membezakn materialistik jnis apakah itu? Contohnya seorang pempuan rapat dgn seorang lelaki atas sbb lelaki tu ada kereta, ada byk duit.. Ini dikategorikn sebagai materialistik yg jht, yg mgmbil kesempatan pd kemewahan diri org lain.. Contoh yg lain pula, seorang insan nih inginkn kereta mewah, handphone canggih, brg2 kemas yg byk.. dan insan ini bekerja bertungkus lumus mencari duit utk memenuhi impian tersebut. Dia seorang materialistik krna inginkan semua itu, tetapi, dia berada di tmpt yg benar kerana semua itu adalah keperluan dan kehendak dirinya dan dia berusaha utk mendapatkannya..

Kita perlu berfikir secara dalam sebelum kita dgn selamba mengata seseorang itu adalah materialistik.. Bila fikir2, anda rase di kalangan mana materialistik anda? Untuk memahami apa itu materialistik, bayangkan anda sedang melihat sebuah mahligai yg tersergam indah, atau sebuah kereta yg cantik melintasi di hadapan anda. Jika 1 keinginan yg kuat timbul di dlm diri anda utk memilikinya, ia adalah 1 tanda jelas materialisma atau kebendaan adalah faktor utama yg mendorong kehidupan anda. Seorang yg benar2 bkn materislik tidak terpengaruh utk mengejar kemewahan, mereka lebih mementingkan utk memenuhi tujuan kenapa kita manusia dibangkitkn ke dunia.

Tapi seberapa ramaikah manusia seperti itu di atas muka bumi ini? Buka hati, buka minda.. Renung2kn dan selamat beramal.. hehe.. Utamakan keperluan, bkn kehendak..

"Teruskan Usaha, Tingkatkan Kejayaan." Blupp Blupp..

Monday, 6 June 2011

Adapter Rosak!!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah akhirnya dpt gk aku on9 n membelai laptopku hari nih setelah 6 hari kesepian tanpanya.. hehe.. tapi knapa? laptop aku rosak ke? broadband x byr ke? haaa, meh terjah!! hehe

Sebenarnya adapter laptop aku tu saje nk bermnje dgn tuannya.. Rosak beb!! huh.. Aku nih punya la bagai nk cari adapter.. Cari kt mcm2 kdai.. Ada yg ckp, "oh ini dell x de ciplak punya adapter oo, ada ori je.. u kalau nk order dlm 3 hari la.. harga dlm RM180-RM200..". Terkaku aku! Dalam kepala cuma fikir, kalau mcm tuh bila la aku dpt on laptop nih.. huhu..

Tidak berputus asa, aku ni punya la round 1 Melaka sampai PC Fair pun aku terjah.. Mmg byk yg jual adapter, tp x de 1 pun yg secocok dgn laptop aku.. Sabotaj larh!! huh.

Then hari nih aku mencuba nasib la ke 1 kedai di Bukit Beruang.. Tutup pulak! aiseh! Terdetik hati nk ke kedai di sebelahnya.. Dgn xde pape perasaan aku pn bertanya la mengenai adapter.. Inilah destinasi terakhirku!! "Adapter mau jenis ape eh? Ada2.. RM75.. Mau? U ada bwk laptop?".. wahhh girang hatiku!! haha.. Lalu bila dh test punya test, mmg secocok la!! Even x dpt yg ori, aku dpt la yg universalnya dgn harga RM85.. Mcm mane tu universal?? Ape beza universal dgn ori? ok, sedikit sebanyak info yg dpt aku beri.. Jom baca!

Adapter universal tu mksdnye 1 adapter tetapi mempunyai byk jenis mata.. kalau nk pakai adapter tu utk laptop lain, just tukar je mata dia.. mcm tu la lebih kurang.. Selain dari itu, JANGAN BIARKAN ADAPTER BERADA DI ATAS TILAM KETIKA DIGUNAKAN KERANA HABA YG ADA X DPT NK BEBAS DAN BOLE MENGAKIBATKN JANGKA HAYAT ADAPTER SEMAKIN KURANG.. Kalau rase2 adapter dh pns, TEGAKKAN KEDUDUKAN ADAPTER, atleast xdela pns tu x bebas kn.. Last sekali, JGN ON LAPTOP SAMPAI LAMA SGT.. JGN BIAR ADAPTER TERLALU PANAS..  Itulah sedikit sebanyak perkongsian utk korg semua.. Jaga la laptop kita baik2, sbb bknnya murah nk beli!! Gaji part time sebulan pun x cukup nk bli.. huhu..


Bubye!! Adios dude! =)