Tuesday, 31 May 2011

Antara Aku, Kau, dan Layang2..

Salam.. Lama sudah meninggalkan blog nih tanpa update.. Hari ni rase rajin la sikit.. hehe..
Ok, ape kaitannya aku dan kau? Dan layang2 plak tuh.. ape bende la aku nih kn.. Jom terjah!!

Tadi ptg aku n mama berjln2 di Pantai Klebang Melaka.. Ape yg menarik perhatian aku ialah layang-layang.. Aku teringat time kt dungun dulu, aku nk sgt main layang2 kt pantai dungun dpn UiTM tuh.. Tapi sampailah aku tamat blaja kt sane pn, 1 pluang pn aku xdpt utk main layang2 kat situ.. agak terkilan sampai rase nk je naik sane semata2 demi layang2.. mengarut kn??? emm

Aku x jumpe pn org jual layang2 kt dungun, sampai la 1 hari aku bersama dua org rakan jumpe org jual layang2, finally,, tapi syg, time tu kt pantai batu burok.. Aku x bli pun, sbb dh tiba masa utk pulg ke Melaka..

Tadi niat aku nk sgt bli layang2 tuh, even x dpt main pn, atleast aku nk smpn, nk tag gmbr layang2 tuh kt kwn2.. Tapi hajat x kesampaian, mama x bg beli.. Bkn sbb ape, mama fikirkn kt mane aku nk main klu aku bli kn, kawasan umah aku nih, kwsan taman, xde space nk main sume tuh.. Lalu aku ikutkan aje dgn rase hati yg kesal. X pela, aku berharap 1 hari nnti aku dpt gak main layang2, kt dpn pantai UiTM Dungun.. InsyaAllah..

Finally, bila aku tgk layang2, aku akan teringat pada dua org insan iaitu Faisal dan Zue.. Mereka la yg bersama aku utk mencari layang2 masa di Dungun.. Sedih bila igtkn masa yg dh pun berlalu.. Semoga kita semua berjaya di dunia n akhirat,, InsyaAllah..

Monday, 16 May 2011

Hukum memakai gelang kaki..

Salam kwn2.. Tadi petang aku sempat luangkan masa berjalan2 n bershopping2 ke pasar malam dgn mama, dan  dua org ibu saudaraku.. Aku nih teringin la nk mkn yong tau fu, tp x memenuhi selera aku la plak.. Xpe pun, aku mkn la jgk.. Sbb aku ni bkn la cerewet sgt soal mkn.. Yeke ni.. Hehe.. Sebenarnya tujuan aku bkn la nk ckp psl yong tau fu yg aku mkn atau psl pasar mlm yg aku pegi.. kah3.. Tapi ape yg menarik perhatian aku ialah gelang kaki.. Bkn aku nk bli gelang kaki, tp jom kita baca ape al kisahnya.. Terjah!! hahaha
Begini ceritanya.. ace tepuk tgn dulu.. kih3..
Ok la, td time kt pasar mlm, ada la seorg makcik berbangsa India menjual byk gelang2 n rantai2.. Aku nih bkn suka sgt accesories mcm tuh.. Kecuali la FREE, mesti aku terus suka.. haha.. Lalu, aku pun hanya melintasi tempat tuh.. Tapi dlm masa yg sama, aku curik2 pandang la jgk ke arah makcik tuh.. Ape yg aku lihat, ada seorang perempuan bersama suaminya yg berbangsa Melayu dan juga seorang Islam (maybe) sedang memilih2 gelang kaki yg sesuai.. Di sini sy nk bincangkan apakah hukumnya memakai gelang kaki menurut Islam?
Menurut pengetahuan sy, kita tidak dibenarkan memakai gelang kaki terutamanya gelang yg berloceng kerana ia menunjukkan ciri2 wanita di zaman Jahiliah..
Merujuk kepada kitab Bahrul Mazi, (singkatan Sahih al-Tamizi), memakai loceng adalah ditegah oleh syarak kerana bunyi loceng itu membuatkan tiada malaikat rahmat yg mendekatinya. Ini berdasarkan hadis Nabi S.A.W yang dikeluarkan oleh Abu 'Isa al-Tirmizi yang membawa maksud:
"Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: Tiada menyertai malaikat Rahmat bersama jamaah (kumpulan) yang ada di dalamnya anjing dan loceng". 
Ambil la kata2 ini sebagai pedoman dlm hidup kita semua " ALLAH DIDAHULUKAN, RASULULLAH DIUTAMAKAN". Terimalah sedikit kesusahan dunia yg sementara, dalam menegakkan kebenaran untuk terlepas daripada kesusahan akhirat yg berkekalan..
Oleh itu, nasihati lah keluarga dan saudara mara perempuan kita, kwn2 perempuan kita, dan sesiapa sahaja agar tidak memakai gelang kaki terutamanya yg berloceng, supaya kita semua mendapat keredhaan dr Allah SWT.. InsyaAllah.. Jgn lupa kwn2, Teruskan Usaha, Tingkatkan Kejayaan.. Blupp Blupp..

Ibarat Lilin Membakar Diri

"Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara".. Inilah tema sambutan Hari Guru pd thn ini.. Ape tuh transformasi? Bila aku dgr je ayat tuh aku trus fikir cite transformer.. haha.. Tapi bila ikut logik akal., transformasi bg aku tuh mcm transform la.. haha.. mengubah, mcm tuh laa.. Mengikut Kamus dewan edisi ke-3 m/s 1469 (amboi, complete.. kih3) transformasi membawa mksd perubahan bentuk.. Guru2 la yg menjana sesuatu perubahan di dlm pendidikan negara kita selaras dgn tema hari guru pd thn ini.. wah, dh mcm tulis artikal dh rase.. hehe.. 
Setiap 16 Mei, kita mesti sambut hari guru, teringat zaman sekolah dulu.. excited gila g bli brg nk bg cikgu.. tp kdg2 tuh pening gk nk bg ape kt cikgu.. guru kelas selalu aku bg lebih special dr yg lain.. Biasa la tuh kn.. hehe.. Tapi, asal hari guru je, duit mama la yg jd mangsa utk bli brg2 utk cikgu.. Sian mama.. Mama jgk la yg kne balut hadiah2 tu.. Penyabar nye mama melayan karenah kami adik beradik.. Nih nk ckp psl hari guru ke, hari ibu? haha.. dh laari topic plak! hee.. 
Korang igt x klu time hari guru, mesti tak belajar kn? mesti balik awal kn? ei suka3.. haha.. Rindu plak rase zaman2 skolah dulu.. Teringat waktu sekolah rendah, cikgu Matematik aku selalu cubit, sampai lebam2.. Bkn sbb aku nakal atau mls belajar tau, tp sbb aku selalu masuk lewat kelas dia.. hahah.. ada sebab tau.. Time tu aku  pustakawan, lps rehat slalu TERmasuk kelas lewat sikit. Tau2 jela pustakawan mcm mane kn.. Kebetulan plak. asal lps rehat je mesti subjek Matematik.. Saje nk cari pasal la tuh.. hehe.. 
Eish byknye cite psl kenangan2 lama.. Tapi disebabkan oleh guru2 ini lah alhamdulillah aku berjaya melangkah ke Universiti. Terima Kasih Cikgu..
Bila masuk ke alam U, kita dh x panggil cikgu, kita panggil lecturer. Tapi kita kena ingat, lecturer itu adalah juga seorang guru.. Orang yg mengajar kita kebaikan itu adalah guru. Tanpa guru, mungkin kita tidak berada di tahap ini. Wujudnya Perdana Menteri pada hari ini juga disebabkan oleh guru.. Hormati lah guru seperti mana kita hormati ibu bapa kita. Di sekolah, dialah guru, dialah ibu, dan dia jugalah bapa. Kalau korg fikirkn semula, masa2 kita dlm hidup nih lebih byk bersama guru berbanding dgn masa2 kita bersama keluarga. Oleh itu, hargai la jasa guru, walau setinggi mana pun kita berada.. Aku mendoakan semoga guru2 yg telah berjasa dlm kamus hidup aku ni sentiasa dilimpahi rahmat dr Yang Maha Esa. InsyaAllah.. Akhir sekali, Selamat Hari Guru kepada semua guru2 Malaysia..  =)

Sunday, 15 May 2011

Today is Sunday

Salam semuanya =).. Today is Sunday.. hehe..
Hari ini aku berkesempatan menghadiri majlis pertunangan abg sedaraku, di Melaka je pun.. huhu
Hanya aku dan mama yg pergi memandangkan kakak n abg sumenya bekerja. Apa yg dpt aku lihat, sesuatu majlis tu kalau x de org tua, mmg hambar je jadinya walaupun meriah dgn gelak ketawa saudara mara yg lain.. Org tua yg aku mksdkn ialah ibu bapa la kn.. Tapi alhamdulillah majlis berjalan lancar, buat kecil2 je sbb umah lelaki kan.. sekadar doa selamat gituh, then trus ke umah pihak perempuan.
Lepas dari tuh, aku n mama pergi la ke kedai brg2 elektrik utk mengusha2 washer machine.. usha je dlu, jgn kebas trus.. hehe.. bkn ape, washer machine kt umah aku nih dh hang dh, 10 thn guna kot.. berbaloi2.. hehe..
Dlm mama sibuk dok usha2 washer machine, aku nih sibuk usha benda lain.. haaaa, usha ape plak la aku nih.. lain yg disuruh, lain yg dibuat.. alaa, bkn selalu.. saje cuci mata.. hik3.. hahaha.. eh2, jgn fikir bkn2! hehe.. aku usha dslr td.. pergh mmg best.. ada niat dlm hati nk bli dslr, tp tgk budget laa.. harga yg paling murah yg aku jumpa td, RM2199.. huh? emm.. berfikir sejenak.. duit sebanyak RM2199 buleh aku gunakan utk membeli benda2 yg lebih penting.. kn? ingat Wany, utamakn keperluan dari kehendak.. huhu..
Ok la, disebabkan dslr tu mahal sgt bg aku, aku pun saje suka2 usha digital camera waterproof.. Sejak2 dh blaja scuba ni, amboi3.. hehe.. RM799.. em? not bad.. hehe.. Aku terfikir, (aduh, berfikir lg.. haha) kalau la Allah bg aku kesempatan utk aku berscuba diving lagi, sgt2 pntg utk aku ada camera tuh.. tp fikir lg, byk lg masa buleh beli bende tuh.. sbb bykk lg bnde nk perlu dibeli dgn duit yg ada.. aish, conclusionnya aku x bli ape2 pun tadi.. haha.. kan senang aku ckp dr awal, x yah ssh2 org nk bc pnjg2.. hahaha.. buleh smbg lg? jom!
Td ptg di saat aku sedang beristirehat, 1 sms masuk, dan kate2 tuh sgt menyentap hati aku nih.. ape dia?? huh, mengenai cinta seorg rakan..
Kalau la kwnku nih baca apa yg aku tulis, aku nk sgt ckp kt dia,,
"Kawan, jgn la kau jatuh tersungkur hanya kerana cinta di zaman muda, cinta yg kita tidak tau penghujungnya.. kau penah lihat aku terjatuh dulu hanya kerana cinta yg sia2, tp kini aku lebih kuat mengharungi setiap langkahku. Kawan, kalau kau ditakdirkn jatuh cinta, jgn la kau terlalu menyayangi dan mengharap krn kelak kau akan terseksa, kecuali dia adalah suami/ isterimu. Kalau kau mendapat berita dia tidak lg mencintaimu, tidak mengapa. Mengadu dan mohon la kepadaNYA, InsyaAllah ketenangan itu milik kamu yg abadi. Jangan titiskan air mata kau lagi, fikirkn masa dpn mu wahai kawanku.."                                       .

Itu jelah utk hari ini.. Dan setiap hari aku berfikir, nk kerja ke x before dapat tawaran degree? kalau nk, kat mane plak kn? kalau x nk, ape aku nk buat kt umah nih? menambah brt bdn? ace citer.. haha.. Uish dh pnjg dh aku taip nih.. ok2 la tuh.. Nanti smbg lagi.. igt, "Teruskan usaha, Tingkatkan kejayaan".. InsyaAllah.. daa~

Saturday, 14 May 2011

Missin' something precious..

Hi fren.. mlm2 cenggini ttibe rase nk lyn perasaan plak.. dh lama menyepi from talking about LOVE.. hehe.. Anybody know what is love? U will know it if u feel it.. Easy rite? hehe.. ok lets talk straight to the point.. emh, tp kenapa aku nih nk bercakap tentang cinta plak ni? aku dh jumpe seseorang yg berirama di dlm hati ke? haha..  Jawapannya kita akan terjah!! hehe.. Cinta nih seronok kalau kita tau mcm mane nk bercinta.. Bagi aku kn, cinta ni indah tapi juga menyakitkan.. hari ni ckp lain, esok lusa ckp lain dah.. kita bako kn aje org2 cenggini.. (sesuka hati je nk bako org) hehe..
I've found someone.. sape la tuh??? haha.. mestila seorang lelaki kan.. hehe.. U, u r my strength, my fren, and my blood.. but, don't ever forget Allah SWT in everything we do =).. Cinta itu subjektif.. Cinta pd Allah, ibu bapa, keluarga, kawan2, dan org disekeliling kita.. tapi apa yg kita lihat pada zaman skrg ini? Cinta kpd bf more than everything.. Sy cuma nk berpendapat dan mungkin menasihati sedikit sebanyak pengalaman dan apa yg sy tau.. kerana semua orang itu ada baik dan buruknya, same goes wit me.. kalau ditakdirkn sy bercinta sebelum kahwin, ape yg akan berlaku pd waktu itu? sy teringat bait2 kate seorg rakan sy "Wany, aku skrg berbelah bagi antara perasaan dan agama. Aku tau couple tu haram, tapi hati aku...". ok, kalau kalian berada di tempat dia, ape yg akan korg lakukan? teruskan ikut kata hati, atau memikirkn agama? perkara dilema sebegini mmg akan berlaku kpd kita, nama pn life kn.. sampai tuh kita rase mcm aduh stressnya!! pdhal soal cinta je pun.. hehe.. actually dh x tau nk ckp ape soal cinta nih.. dh lm x bercinta la kn.. haha.. free2, jom bc link yg disediakan nih.. http://www.iluvislam.com/keluarga/perkahwinan/835-mengapa-wanita-memerlukan-lelaki.html sy mntk maaf la klu ada kate2 sy yg tidak menyenangkan mane2 pihak.. yg baik itu dtg dr Allah, dan yg buruk itu adalah ksilapan sy sndri.. akhir kate, truskan usaha, tingkatkn kejayaan..~

Friday, 13 May 2011

APE KES NII??

Semakin hari apa yang dapat kita lihat ialah pelbagai kes yang berlaku dari sehari ke sehari.. Contohnya kes rogol, bunuh, dan juga pembuangan bayi.. Itu ape yang kita biasa lihat dan dgr.. Adanya kes terbaru yang sedang hangat di akhbar, internet, televisyen, dan radio yang mengancam kita terutama kaum hawa yang bertudung.. SIMBAHAN ASID???? Mengapa semua ini berlaku? Siapa yg tegar melakukan semua ini? Mengapa kaum hawa yg bertudung di jadikan sasaran?? ace citer sikit.. Jadi Mak Joyah kejap.. Jom terjah!! hehe.. maklumat yang saya dpt dari sumber2 tertentu (mcm reporter! haha) mendapati kes simbahan asid ini dilakukan oleh 2 orang lelaki berbangsa india yang menaiki motosikal. Mereka lebih kerap memilih wanita bertudung sebagai mangsa mereka. Pandangan saya sendiri kenapa wanita bertudung yang dijadikan sasaran kerana apabila simbahan dilakukan, orang awam tidak akan dapat menghidu perbuatan mereka dengan pantas akibat daripada tudung yang telah menutupi sebahagian wajah wanita tersebut. Orang awam mungkin sekali menyedari hal itu setelah mereka berjaya melarikan diri. Setakat ini terdapat 23 orang gadis yang telah menjadi mangsa dan kawasan yang menjadi perhatian ialah sekitar Brickfields, Bukit Bintang, Jalan Pudu, Bangsar, dan Setiawangsa. So, kepada rakan2 yang berada di sekitar kawasan tersebut dan peringatan kepada rakan2 di tempat lain juga perlulah lebih berhati2, elakkan diri dari berjalan berdekatan jalanraya. Sebagai langkah persediaan, bawalah air botol ke mana sahaja kerana anda boleh membasuh muka 'on time' sekiranya perkara sebegini berlaku. Nasihat utk kawan2 dan diri saya juga, dimana saja anda berada, mulakan langkah dengan nama Allah, semoga kita semua terselamat dari perkara2 yang tidak diingini, InsyaAllah.. Akhir kata, mencegah itu lebih baik dari merawat.. Senyum sokmo!! =)

Tuesday, 10 May 2011

Happy Mother's Day!!




HAPPY MOTHER'S DAY!! baru2 ni kita baru je sambut hari ibu.. ape yg kita fhm mengenai hari ibu?? mengikut tarikh, kita hanya sambut hari ibu setahun sekali jeww.. tp adakah wajar kita menyambutnya hanya sekali dlm setahun? sebagai seorg anak, manfaat kan lah setiap hari itu sebagai hari ibu kerana esok lusa kita sendiri tidak akan dapat menjangka apa yang akan berlaku.. Di sini, ape yg sy nk kongsikn dgn kwn2 ialah sambutan kluarga sy utk mama kami yg tercinta.. kami sambut sehari awal dr tarikh sbnr.. over gila excited nye psl.. hehe.. abg sy nih mmg sk la wat surprise kononnye.. dia g shopping ngn wife dia, dan2 je balik bwk kek.. pergh trkejut mmg ye pn.. igtkn dia nk bg kt sy, tp rupenya utk mama kami.. aduh prasan btol sy time tuh.. (^0^) hehe.. kbetulan time tu lunch time.. alang2 tuh, sambut la skali bersama lilin yg diberi percuma.. pakej la katekn,, lps mkn2 tghari tuh, kami sekeluarga dok over brgambar2 n mkn kek.. tp sory la, gmbr kluarga x dpt dipapaparkn krn under P&C.. mcm akta syarikat plak ase,.. aduh aku ni,. hehe.. kami sbnrnye trpakse smbut awal sbb abg n wife dia trpakse pulg ke kL ptg itu jg krn mnunaikn tggugjwb masing2., inilah sdikit sbyk prkongsian mgenai sambutan hari ibu kluarga ku.. walau x la meriah yg amat, yg pntg cara kita menghargai ibu or mak or mummy or mama kita.. hehe,, MAMA, SELAMAT HARI MAMA.. I LOVE U SOOO MUCH!! HUG N KISS 4 U MOM! MUAH2.. =)