Tuesday, 14 June 2011

My New Experiences!!

Assalamualaikum teman2.. =) Bertemu lagi!!

Beberapa hari nih aku agak menyepi dr my blog nih.. Sebabnya dh start kerja.. hehe.. Nk tau kerja ape? huk3.. Jadi part time bahagian F&B at Hotel Sri Malaysia Melaka..

At first sgt la cuak nk g kerja.. rase tkt je.. Pdhal kerja yg aku pilih ni berkaitan dgn class serving aku time part 4 dulu.. Zaman2 blaja kt UiTM Terengganu dulu tuh.. hehe.. Tapi atas kate2 smgt yg x pnh sudah dr my family, n kamu, finally aku mlgkah kn kaki ke tmpt tersebut.. huhu

Seronok!!! Itulah kata2 yg terlintas di hati saat pertama bekerja di situ.. Mcm pepatah kate, x knl maka x cinta.. Tapi aku ni bila dh knl, terlebih cinta lak.. ops! haha..

Aku nk kongsi sikit sebanyak pengalaman aku bekerja kt hotel.. Saje suka2.. hehe,. Aku bkrja di dlm F&B department,, jd waitress.. Kerja aku x la senang, dan x la ssh.. Penat tu mmg ye.. Mana ada krje x pnt kn.. huhu..

Aku slma ni dgr je kwn2 aku ckp ada function kt hotel time diorg kerja.. Skrg ni aku dpt mrsai mcm mane kerja ketika ada function.. Best3!! 1st day je aku masuk, supervisor gtau mlm tuh ada function 90 packs.. Agak trkejut sbb x pnh lg alami.. Bila kerja punya kerja, aku dh fhm selok belok kerje hotel nih.. Bila ada function, aku x rase tkt, tp aku rase suka sbb mcm2 org kita akan jmpe.. n bermcm2 pengalaman jg la aku dpt belajar..

Time 1st time function tu, sumenye cina tp x pasti dr mane.. diorg baik2.. x sombong.. sbb tu sy sokong 1 Malaysia!! Wahh berkobar2.. hehe.. Kalau ada function, kita kne siap2 setting meja b4 tiba masanye.. Time diorg mkn, kita kne ada sekitar restaurant tuh, clearkn plate diorg bila dh sudah mkn, refill air diorg.. cmtuh la.. Kalau breakfast, setting table mesti ada napkin.. haaaaa ckp psl napkin br aku trigt nk cerita.. nk tau ape dia?? cecite2.. hehe

Hr nih kne setting table guna napkin.. Yg plg senang la kne wat shape 'bishop'.. mcm tengkolok tuh.. btol ke tengkolok? errr... huhu.. Tp yg plg x leh blah, aku lupa cara lipatan napkin tu! cis!! X igt lgsg cmane nk wat.. last2, kwn aku dlm tuh yg tunjukkn smula cmane nk wat..Then aku dh buleh wat dgn pantasnye.. hehe..

Ape lg nk cite? byk sgt nk cite smpai xtau nk cite yg mane,, huhu.. Tu jela wat masa nih,, Nk kne tido nih, esok kerja pagi.. Tiap2 hari kerja 10 jam.. kalau x larat sgt br krje 9 jam.. x pnh krje 8 jam.. tp papepn syiokkkkk sgtt!!! hehe.. Esok n lusa ada function dr MBMB n Petronas.. X la byk, 80 packs jew.. hehe..

Eish stop!!! Smbg lg plak aku ni... Ok la, selamat maju jaya kwn2.. Jgn lupa "Teruskan Usaha, Tingkatkn Kejayaan",.., Blupp Blupp...

Adios! Assalamualaikum.. =)

No comments:

Post a Comment